Manastirea Nuseni

Mănăstirea Nușeni

 

Manastirea Nuseni este un asezamant monahal otodox situat in comuna Nuseni din judetul Bistrita-Nasaud. Manastirea Nuseni, ce poarta hramul Sfantul Ilie, este un important loc de pelerinaj pentru tot mai multe persoane din Bistrita-Nasaud, dar si din judetele limitrofe (Cluj, Mures, Maramures etc.).

Aceasta manastire de calugari a fost infiintata in 1991 cu s[rijinul Parintelui Marius Avram in cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului. Arhiepiscopia detinea in localitatea Nuseni un domeniu de aproximativ 80 ha de teren arabil si 100 ha de padure. Acest teren a fost cumparat in vremea ierarhului Nicolae Ivan de la Banca Albina SA, Sucursala Cluj, de catre Episcopia Ortodoxa Romana a Vadului, Feleacului si Clujului, asa cum reiese din contractul de vanzare si cumparare, semnat la Cluj, la 1 februarie 1933.

Punerea in posesie a mosiei, care l-a avut pana atunci ca arendas pe Fodor Desideriu, s-a facut pe baza unui proces verbal la 11 februarie 1933 . Intr-un mic castel al mosiei a functionat in trecut o scoala de cantareti bisericesti.

In anul 1952 regimul comunist a preluat in mod abuziv aceasta proprietate, atribuind-o C.A.P.-ului si I.A.S.-ului din localitate. Dupa anul 1989, prin desfiintarea acestora, proprietatea a revenit Arhiepiscopiei Clujului.

Initiativa infiintarii unui asezamant monahal de calugari pe aceste meleaguri i-a apartinut preotului paroh Marius Avram, sustinut de credinciosii ortodocsi din satele comunei, in frunte cu preotii din parohiile Malin- Vasile Malinas, Feleac – Vasile Herteli, Beudiu si filia Vita – Vasile Macarie. Acestora li s-au alaturat si credinciosii reformati din parohiile Nuseni si Malin, avandu-i ca preoti pe Dama Humy si Samuel. Biserica din caramida, cu hramul Sfantul Proroc Ilie Tezviteanul, a fost constuita in anul 1998.

Actualul staret al Manastirii Nuseni este parintele protosinghel Paisie Iloaie, fost staret al Manastirii Parva. Pentru calugarii care vor sa traiasca o viata duhovniceasca mai asceta parintele staret Paisie Iloaie a ctitorit in 1995 Schitul Buscat, din satul Telcisor, judetul Bistrita Nasaud.

Extrem de iubita de credinciosi si frecventata de enoriasi din toata tara, Manastirea Sfantul Ilie din Nuseni a avut inca de la inceput probleme cu drumul de acces, fiind izolata pe un deal. Incepand cu anul 2009 drumul comunal catre Manastirea Nuseni a fost asfaltat, accesul in incinta asezamantului monahal puatandu-se face cu autoturismul.

In anul 2012, cu ocazia praznuirii hramului acestei vetre monahale care il are ca ocrotitor pe Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul (20 iulie), au fost aduse de la Manastirea Halmyris din judetul Tulcea si asezate spre cinstire si inchinare, moastele Sfintilor Mucenici Epictet si Astion.

Desi este o vatra monahala tanara, Manastirea Nuseni se profileaza ca un important loc de pelerinaj pentru credinciosii din zona Bistritei Ardelene, desfasurand totodata o activitate misionara remarcabila.

sursa: crestinordotox.ro

Tel:40263350044

Cazare:10 locuri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>