Rezervația naturală de tip botanic „La Sărătură”

La Saratură – Rezervație naturală botanică, Șintereag, Beclean

„La Sărătură” este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV IUCN (rezervație naturală de tip botanic), situată în judetul Bistrita-Nasaud, pe teritoriul administrativ al comunei Sintereag, în apropierea localității Blajenii de jos.

Suprafata: 5 ha

Localizare

Aria naturală se află în partea central-vestică a județului Bistrița-Năsăud și cea nordică a satului Blăjenii de Jos, în apropierea drumului județean(DJ151) care leagă localitatea Sintereag Gara de municipiul Bistrita.

Descriere

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000(privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – arii protejate) și se întinde pe o suprafață de 5 hectare[4].

Aria protejată se află la aproximativ 2,5 km nord de centrul localității Blajenii de Jos , într-o zonă sărăturoasă unde se găsește o fântână cu apă sărată construită de prin secolul XIX de către sașii din Blajenii de Josși Tarpiu

Rezervația naturală suprapusă sitului Natura 2000„La Sărătură” este singura rezervație de acest tip din România, în alte țări din regiune (de exemplu Ungaria, Ucraina, Polonia ș.a.) există rezervații de acest tip, dar sunt foarte mici ca și întindere comparativ cu aceasta.

Floră

În arealul rezervației naturale este semnalată prezanța unei comunități de plante halofile (foarte rare), cunoscută sub denumirea populară de limba peștelui (Armeria sampaioi – sinonim: Armeria maritima Wild), specie vegetală (din familia Plumbaginaceae)  alături de care mai vegetează coada șoricelului (Achillea millefolium), coamă de aur (Aster linosyris), ghirin (Suaeda maritima), iarbă sărată (Salicornia europaea), lobodă (Atriplex patula), iarba broaștei (Juncus bufonius), șovârvariță (Inula britannica), sică (Limonium gmelinii), troscot (Polygonum aviculare) sau albăstrică (Aster tripolium)

sursa:wikipedia.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>