MUZEUL “CASA DE VÂNĂTOARE” – BECLEAN

MUZEUL "CASA DE VÂNĂTOARE"- BECLEAN

 


Muzeul “Casa de Vânãtoare” din Beclean prezintã o colectie de exponate, cu o serie de trofee de vânãtoare primite în urma acordului de colaborare cu Muzeul Cinegetic de la Posada. De asemenea, între exponatele muzeului au fost adãugate câteva arme de foc, sãbii şi alte accesorii de vânãtoare.

Doritorii au ocazia sã viziteze un muzeu deosebit, cu animale împãiate şi colţişoare de naturã, cu filmuleţe şi poveşti vânãtoreşti disponibile pe ecranul unui televizor modern. Printre achiziţiile remarcate chiar în discursurile inaugurale se aflã ultimul urs-trofeu al fostului dictator, Nicolae Ceauşescu.

 

Muzeul memorial “Ion Pop Reteganul”

Muzeul-Memorial-Ion-Pop-Reteganul

 

Localitatea: Reteag
Adresa: nr. 41
Telefon: 0263.344042; 0744.151976

Scurtă descriere

Cladirea originala a fost construita in anul 1866 de catre parintii lui Ion Pop Reteganul. In aceasta casa scriitorul si folcloristul si-a petrecut copilaria si perioada de dupa pensionare, pana in anul 1905, anul decesului.

Sub auspiciile Filialei Cluj a Academiei Romane a fost inaugurata, la 22 mai 1955, Casa memoriala „Ion Pop Reteganul”, care in anul 1969 devine muzeu memorial. In anul 1970 cladirea este refacuta dupa modelul original.

Casa are trei camere si o tinda. Vizita incepe in tinda, in care se afla doua vitrine cu lucrari ale lui Ion Pop Reteganul, documente si fotografii de familie. In camera din fata este biroul de lucru, ramas asa cum l-a organizat sotia sa si unde sunt expuse: masa de lucru, scaunul, biblioteca personala, o masa centrala pe care sta deschisa permanent „Revista ilustrata” a carui redactor a fost Ion Pop Reteganul si la care si-a publicat prima poezie Octavian Goga. In camera a treia sunt expuse piese de mobilier si de uz casnic achizitionate ulterior.

Muzeul este sectie, fara personalitate juridica, a Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud.

PROGRAM DE VIZITARE:
Miercuri – duminica: 9 – 17;
Luni și marți: închis.